Wat is BART!

BART! geeft 24/7 veiligheid, leefbaarheid en saamhorigheid

Burger Alert Real Time (BART!) is een digitaal meldingsplatform voor een veilige en leefbare buurt. Zaken met én zonder spoed kunnen buurtbewoners 24/7 delen met politie, gemeente en andere BART! -gebruikers.

Bij overlast, verdachte situaties of sociale problemen geven burgers een digitale waarschuwing en indien nodig onderneemt de politie of de gemeente direct actie. Geen wachtrijen meer. Ook kan de politie zelf alarmeren: ‘Momenteel veel auto-inbraken in uw buurt’.

BART! is een samenwerkingsproject waarin de gemeente Den Haag, de politie, CGI, TNO, TU Delft en TIGNL samen investeren. BART! is nu nog in een testfase. Momenteel wordt met kleine stappen experimenteel gewerkt voor de Haagse stadsdelen Escamp en Leidschenveen/ Ypenburg, zodat kleinere resultaten bijdragen aan de opbouw van een volledig participatiesysteem.

Zo werkt BART!

Onbezorgd op vakantie

In de Kerkstraat ziet Eric dat er iemand in het huis van Angela aan de overkant loopt terwijl hij weet dat zij op vakantie is. Eric stuurt een bericht naar de buurtgroep of iemand weet waarom er iemand bij Angela in huis is. Buurman Pieter reageert direct: ‘Dat was ik! Ik zorg voor de katten en ik geef de planten water.’ Niks aan de hand dus. De politie weet dat ze niet hoeft in te grijpen. Angela zag de melding ook op haar vakantieadres in Spanje en weet dus dat haar buurtgenoten haar huis in de gaten houden; een geborgen en veilig gevoel voor een onbezorgde vakantie.

Geluidsoverlast prettig oplossen

We zijn weer in de Kerkstraat. Berend, de bovenbuurman van Angela, is wel erg blij dat ABBA weer bij elkaar is en draait de hele avond keihard hetzelfde nummer. Als dezelfde song voor de 14de keer begint, is Angela het beu en stuurt Berend een berichtje dat verder niemand ziet; ‘Fijn dat je zo van ABBA geniet, maar mag het wat zachter of heb je misschien een headphone?’ Berend reageert: ‘Oh sorry, ik zet mijn headphone op.’ Door BART! kun je elkaar op een vriendelijke manier aanspreken en zo kleine overlastkwesties prima samen oplossen.

Heterdaad bij beroving van een oude dame

Mevrouw Blijham is 86 jaar oud en in de Kerkstraat heel bekend; altijd vriendelijk en maakt graag een praatje. Ze is modern voor haar leeftijd want ze is een enthousiast iPad-gebruikster en doet ook mee aan BART! Op een kwade avond ziet Berend dat in haar huis mannen om haar heen staan en bedreigende gebaren maken. Berend doet een melding via BART!, mevrouw Blijham die haar iPad altijd voor zich heeft, reageert niet.

Maar de politie pakt de melding onmiddellijk op en binnen twee minuten ziet Berend politie naar binnen gaan bij mevrouw Blijham. De mannen zijn bezig haar te beroven en haar pinpas met pincode afhandig te maken. Maar de criminelen worden op heterdaad betrapt en gearresteerd. Mevrouw Blijham komt met de schrik vrij. Zij gaat de volgende dag naar Berend toe met een fles wijn om hem te bedanken voor zijn alertheid en zijn snelle melding. Zo heeft BART! een laffe beroving kunnen voorkomen en de daders kunnen pakken. En de buurtbewoners hebben weer gemerkt dat ze er voor elkaar zijn.

Heeft u vragen over Bart!? Dan kunt u mailen naar leo.koenraads@politie.nl of Willem.Willems@politie.nl.